Min blogg.

Under temat "Kom och se" hade det befrielseteologiska centrat "Sabeel" (www.sabeel.org) tillsammans med svenska Diakonia (www.diakonia.se) och Bilda (www.bilda.se) inbjudit till en bibelkonferens i Betlehem den 21-30 mars. Vi var sammanlagt 90 svenskar som deltog. Det hela började med att vi i olika smågrupper åkte runt i landet. Jag var med i det spår som kallades "Levande stenar" och som besökte kristna minoriteter i norra Israel och på norra Västbanken. Vi åkte först till Haifa och besökte Ibillin, en palestinsk by strax utanför stan, där den melkitiske ärkebiskopen Elias Chacour (känd för sina böcker "Blodsbröder" och "Vi tillhör detta land") byggt upp en stor och mycket välrenomerad skola för kristna och muslimer. I Nasaret lyssnade vi till två mycket kristna färgstarka kvinnor från "Sabeel Nasaret" och besökte bebådelsekyrkan. Sedan styrde vi resan ner mot Västbanken där vi först besökte den lilla kristna ortodoxa församlingen i Burqin med en av de allra äldsta kristna kyrkorna i området. Burqin är enligt traditionen byn där Jesus botade de 10 spetälska. Vi fortsatte till Jenin och flyktinglägret där (läs gärna "Morgon i Jenin" av Susan Abulhawa) med frihetsteatern. Så åkte vi till Zebabdeh, en by med en ganska stor kristen befolkning där vi sov i den melkitiska församlingens gästhem. Vi firade mässa och lyssnade till Abuna Firas, prästen i församlingen. Färden gick vidare tiull Nablus och Jakobs brunn (Sykars brunn) samt upp på berget Gerissim där vi besökte den mycket märkliga samaritanska sekten. I Ramallah såg vi Arafats gravmausoleum innan vi åkte till kväkarnas hus och lyssnade till Jean Zaru, en annan färgstark palestinsk kristen kvinna (har skrivit den mycket läsvärda boken "Fångad av icke-våld"). I Taybeh, den enda 100% kristna byn på Västbanken bodde vi i latinska församlingens gästhem. Vi lyssnade till Fader Raed, en sprudlande entreprenör med ett obrutet framtidshopp. De inledande dagarna avslutades med att Daniel Braw på Bildas studiecenter i Jerusalem hade en genomgång av alla olika kyrkor som finns representerade i landet.
Efter att under vår lediga dag på söndagen ha deltagit i gudstjänst i den lutherska kyrkan i Betlehem och sedan besökt min vänfamilj i byn Nahalin utanför Betlehem började konferensen på måndagen. Konfrensen började med en utomhusgudstjänst vid WIAM vid muren (www.alaslah.org)  där Jean Zaru från Ramallah predikade Sedan blev det fyra fullspäckade dagar med bibelföredrag och andra föredrag, möten med spännande människor och en hel del god palestinsk mat.  Ray Dolphin från UNOCHA (www.unocha.opt) började med en genomgång av de förhållande palestinier på Västbanken lever under idag , och Stephen Wilkinson från Diakonia i Jerusalem presenterade de intenationella humanitära lagarna som är aktuella i området. Ched Myers, den kände mennoniten och icke-våldsförespråkaren, hade i två bibelföredrag en mycket spännande befrielseteologisk genomgång av Lukas kap. 19.Göran Gunner talade om "The Land, the Cross and the Right - in Christian interpretations".  Cedar Duaybis från Sabeel gav oss en genomgång av Palestinsk befrielseteologi. En oerhört färgstark beduinkvinna, Hanan Alsana' talade om det arbete hon ledde för beduinkvinnor i södra Israel. Så gav oss Deborah Weissman sitt judiska perspektiv på den palestinska konflikten. En av dagarna delade vi upp oss i olika grupper för att åka ut och besöka platser och familjer. Jag deltog i den grupp som åkte till Tent of Nations (se www.tentofnations.se) och Arouba flyktingläger. Där besökte vi en familj och åt lunch innan vi besökte två gamla damer, 89 och 101 år gamla, som båda varit gifta med en och samme man. De berättade sin historia från 1948, då de tvingadses fly från sin by, och den ena kvinnan visade upp nyckeln från sitt hem, en dyrgrip för henne och henne. Den dagen avslutades med gudstjänst i Alla Nationers kyrka i Getsemane i Jerusalem, där den latinske biskopen William Shoumali predikade, och med middag på olivbergets topp. Sista dagen hade Sabeels grundare, Naim Ateek bibelstudium över "Jerusalem - hur ska det bli fred" och den latinske patriarken Michel Sabbah talade om "Kairosdokumentet" (kom den 19 april kl. 19 till Träslövs församlingshem i Varberg så får du veta mer om vad det är). Hela konfrensen avslutades med en gudstjänst i kyrkan under Casa Nova hotel, bredvid födelsekyrkan, där Karin Wiborn från GF-kyrkan(=missionskyrkan+baptis-terna+metodisterna) predikade och med en fantastisk konsert i den Katarinakyrkan, den latinska födelsekyrkan, ett palestinskt-bysantinskt passionsoratorium som slutade i påskens glädje.
Ja det var verkligen fullspäckade dagar. Kl. 01.00 på natten efter startade vi hemfärden via Tel Aviv och Wien.
Tack Sabeel, Diakonia och Bilda för en upplevelserik och lärorik konferens!

 

Senaste kommentarer

09.08 | 07:05

Mysiga bilder!

15.02 | 12:21

Hejsan!
Skulle du kunna tänka dig att hålla i lite gudtjänst på ett boende i Falkenberg som jag ansvarar för någon gång i månaden hör gärna av dej. Maj Norén

29.08 | 20:06

Trevligt att hitta min dop präst ifrån Torslanda kyrkan år 1976.

23.01 | 14:33

Så fin tavla och för mig så symboliserar den frihet dina fina flyttfåglar.