Min blogg.

Det senaste halvåret har vi sett hur folken i flera länder i Nordafrika och Mellanöstern har krävt frihet och ökade mänskliga rättigheter. Detta har inte setts med blida ögon av Israel, det land som kallar sig "den enda demokratin i Mellanöstern". Detta land som på många sätt visar på demokratiska sidor bär dessvärre också på många antidemokratiska kännetecken. Så kunde jag under min tid som ekumenisk följeslagare i Betlehem konstatera att Israel t.ex. regelbundet bryter mot minst 16 av de 30 artiklarna i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Vidare behandlar man sina icke-judiska medborgare liksom palestinierna på de ockuperade områdena på Västbanken annorlunda än de judar som bor i landet. När det gäller de palestinier som bor i och är medborgare i Israel rekommenderar jag läsning av          "Ett annat Israel", skriven av Susan Nathan (Ordfront), en judinna, som fyttade till Israel, men som efter ett antal år där upptäckte hur palestinierna behandlades orättvist. 
Nä det gäller palestinierna på Västbanken så ställs de t.ex. inför militärdomstolar, ofta utan möjlighet till försvarare, till skillnad från de israeliska bosättarna som ställs inför civila domstolar.

Den senaste tiden har Israel fattat beslut om nya lagar som begränsar oppositionellas möjligheter att verka. Frivilligorganisationer (NGOs) som är kritiska mot ockupationen och som är helt beroende av stöd från utlandet skall t.ex. bara få ta emot en mindre summa pengar i stöd från utlandet. Och de pengar de får ta emot skall beskattas med 45% skatt.

Det senaste draget av Israel som begränsar de mänskliga rättigheterna är att man stryper möjligheten för oppositionella röster i massmedia att höras. "All for Peace Radio - Jerusalem", en israelisk radiokanal, är det senaste ex. på detta. den har stängts ner av "den enda demokratin i Mellanöstern".

I bibeln kan vi läsa om hur Jesu fiender försökte tysta ner hans lärjungar och förbjuda dem att tala. Jesus svarar "Om dessa tiger skall stenarna tala".

Låt oss visa Israel, och alla andra länder, som bryter mot de mänskliga rättigheterna (Sverige kan inte svära sig fria) att det aldrig skall gå att tysta de röster som kräver människors frihet och värdighet.

Senaste kommentarer

09.08 | 07:05

Mysiga bilder!

15.02 | 12:21

Hejsan!
Skulle du kunna tänka dig att hålla i lite gudtjänst på ett boende i Falkenberg som jag ansvarar för någon gång i månaden hör gärna av dej. Maj Norén

29.08 | 20:06

Trevligt att hitta min dop präst ifrån Torslanda kyrkan år 1976.

23.01 | 14:33

Så fin tavla och för mig så symboliserar den frihet dina fina flyttfåglar.